Korábbi publikációinkat az ADOAKNAK.HU weboldalunk Archívumában olvashatja!

A Hírlevél további cikkeit itt, az Aktuális publikációk alatt is elérheti!


Tovább finomodnak a jövőre bevezetésre kerülő kisadózók adójával kapcsolatos szabályok!

2012.10.01.   (Kategória: NYERESÉGNÖVELŐ MEGOLDÁSOK)

Mégis elszámolható költségként a kisadózó számlája? Mi változik még?

Az eredeti tervektől eltérően a Társasági adó (Tao) rendszerében adózó cégek számára mégis elszámolható lesz költségként a kisadózó vállalkozásokkal fennálló üzleti kapcsolatuk során befogadott számla értéke. Ez jelentősen javítja a versenysemlegességet a Tao hatálya alá tartozó cégek felé beszállító, jövőre a kisvállalkozói tételes adó szerint adózó vállalkozások tekintetében.

Nem változik viszont az a fontos szabály, miszerint ha egy kisadózó az adott üzleti partnerének a tárgyévben egymillió forintnál nagyobb összértékben állít ki számlát, akkor az adóhatóság felé adatszolgáltatási kötelezettsége keletkezik. Bizonyítania kell, hogy az üzleti kapcsolat nem színlelt, azaz a mögöttes megállapodás tartalmilag sem, és tényleges megvalósulását tekintve sem minősül munkaviszonynak.

További jó hír, hogy a kisvállalkozói adót választók a helyi iparűzési adót is tételesen fizethetik majd. Az adó összege legfeljebb évi ötvenezer forint lehet telephelyenként. Ez a változás azt az ellentmondást hivatott feloldani, miszerint ha a tételes adó mellett az eredeti szabályok szerint kellett volna iparűzési adót fizetni, a könyvelés és bizonylatolás egyszerűsítése nem valósulhatott volna meg - a kisadózók költségelszámolásban való érdekeltsége folytán.

Az eredeti elképzeléshez képest ugyanakkor szűkült a kisvállalkozói tételes adó választására jogosultak köre. Bizonyos tevékenységi körök esetén ez az adózási mód nem lesz elérhető. Így pl. a biztosítási alkuszok illetve közvetítők valamint az ingatlanközvetítők kikerülnek ebből a körből.

Csak emlékeztetőül:

A tételes adót az egyéni vállalkozók, az egyéni cégek, a kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaságok és a kizárólag magánszemély taggal rendelkező közkereseti társaságok választhatják majd. A tételes adó mértéke főállású kisadózónként havi 50 ezer forint lenne, nem főállású kisadózónként pedig havi 25 ezer forint.

A tételes adót a kisadózónak nemcsak saját maga után, hanem minden olyan kisadózó után be kell fizetnie, aki bármilyen jogviszonyban - ide nem értve a munkaviszonyt - személyes közreműködéssel részt vesz a kisadózó vállalkozás tevékenységében.

A tételes adón felül a kisadózó vállalkozásnak további adót kell fizetnie akkor, ha bevétele a 6 millió Ft-ot meghaladja. Az adó összege a 6 millió Ft-ot meghaladó bevétel 40 %-a.

A tételes adó megfizetésével a vállalkozó mentesül a vállalkozói szja és osztalékalap utáni szja illetve az átalányadó bevallása és megfizetése alól. A tételes adó kiváltja továbbá a társasági adót, az szja-t, a járulékokat, az egészségügyi hozzájárulást, a szociális hozzájárulási adót, valamint a szakképzési hozzájárulást. A kisadózónak nem minősülő személyek foglalkoztatásához kapcsolódó adó- és járulékterheket azonban továbbra is meg kell fizetni.


Könyveléssel és adózással kapcsolatos kérdéseivel keresse a FRAME Könyvelő és Adótanácsadó Iroda munkatársait. Szakértelmünk, szerződésünk és felelősségbiztosításunk biztonságot ad Önnek is!

 

A témával kapcsolatos további írásaink:

Jön a kisadózók tételes adója és a kisvállalati adó!? Marad az EVA is!?

Jön a kisadózók tételes adója és a kisvállalati adó! - 2. rész

Az egyéni vállalkozók átalányadózásának legfontosabb szabályai

Ellenőrizheti-e a NAV a szerződések tartalmát és tényleges megvalósulásukat?